Ceafa de porc la tigaie servita cu sos bordelaise

de Florentina_Cristina in Porc, 22 Ian 2014 | 7329 vizualizari

 

INGREDIENTE

PENTRU CARNE
  • 1 kg ceafa de porc
  • sare
  • piper negru macinat
  • cimbru
  • usturoi granulat
  • 100 ml vin rosu sec
  • rozmarin praf
PENTRU SOS
  • 150 ml vin rosu sec
  • cimbru
  • o foaie de dafin
  • ceapa rosie tocata
  • piper negru boabe
  • supa concentrata de legume
  • faina
  • unt rece
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ceafa de porc la tigaie servita cu sos bordelaise:

MOD DE PREPARARE CARNE

Se spala bine carnea si se taie felii de circa 2-3 cm. Se lasa putin la scurs dupa care se bate cu ciocanul de snitel pentru fragezire (nu bateti carnea foarte mult). Feliile de carne astfel obtinute se pun intr-un bol mai mare si se condimenteaza (eu am presarat pe fiecare in parte cate putina sare si restul de condimente), dupa care se adauga peste intreaga cantitate de carne vinul rosu si se lasa la macerat maxim 15 minute. Se pune la incins tigaia (in cazul de fata eu am folosit una antiaderenta pe care nu am uns-o cu nici un fel de grasime sau ulei). Cand tigaia atinge temperatura optima pentru gatire se iau cate 2-3 bucati de carne si se introduc in ea avand grija ca focul sa aiba intensitate minima. Se rumeneste bine pe ambele parti avand grija sa nu se arda. Dupa ce este gata se scoate din tigaie si se serveste cat inca e fierbinte.

Ca savoarea acestui preparat sa fie mai intensa se recomanda a se alege o garnitura potrivita. Eu am ales cu succes cartofi pane si ciuperci la cuptor gratinate si am asesonat totul cu o salata mixta (salata iceberg, radicchio, sfecla rosie julienne, seminte de dovleac) dreasa cu ulei de masline si zeama de la o jumatate de lamaie. 

MOD DE PREPARARE SOS  BORDELAISE

Se pune intr-un vas la foc mediu vinul,cam o lingura de ceapa rosie tocata,o foaie de dafin si cimbrul.Se lasa sa fiarba pana cand vinul scade aproape de tot(raman cam 2 linguri).Dupa ce vinul a scazut se pune o jumatate de cana de supa concentrata(reteta originala e cu demi-glace),se adauga o lingura de faina(sau amidon)si amesteca continuu pana cand sosul ajunge la fierbere.se adauga la fiert untul si se lasa sa mai scada in functie de cat de consistent se doreste.In acest timp se gusta sosul de sare(daca e cazul), se opreste focul si se serveste cu friptura de porc la tigaie.

 

TIPS-URI

1

Ceafa de porc isi cam lasa grasime in tigaie.Am avut grija sa o scurg mereu pentru a nu capata gust de prajit.

2

Indicat ar fi ca in timpul mesei sa serviti un pahar de vin rosu.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ceafa de porc la tigaie servita cu sos bordelaise" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ceafa fragezita