În urmă cu două zile am făcut o ciorbă așa cum fac mai rar: cu mazăre și cârnați afumați, ciorbă pe care am acrit-o cu moare de varză. Atât mazărea, cât și moarea de varză sunt din producția de anul trecut și cum am vrut să le termin, m-am gândit să fac această ciorbă. A ieșit foarte bună, consistentă și acrișoară, așa că voi mai face o ciorbiță asemănătoare, pentru că încă mai am moare de varză...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
Mazărea se scoate din timp de la congelator, ca să se decongeleze natural.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, atunci când este cazul.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor, ca să se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se călesc în tigaie, cu ceapa, până ce se înmoaie și scade lichidul lăsat.
Mazărea se clătește, se scurge de apă și se adaugă în oala cu rădăcinoasele aproape fierte.
Se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe.
Se clătesc cârnații, se taie sub formă de rondele și se prăjesc în puțin ulei de floarea soarelui.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă.
Se adaugă în oală cartofii tăiați cubulețe și legumele călite. După două-trei clocote, se adaugă moarea de varză și cârnații, pentru încă un clocot.
După acest ultim clocot, se condimentează ciorba, după gust cu sare și piper, după care se oprește focul de la aragaz. Se presară pătrunjel tocat, se acoperă oala cu capac și după 10 minute ”de odihnă” ciorba poate fi servită.
1
Puteți folosi și mazăre conservată la borcan, clătită bine și scursă de apă.
2
Folosiți cartofi roz care nu se sfărâmă la fiert.
3
Nu prăjiți tarea ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară. Înmuiați-o doar puțin, în ulei suficient și la foc mic.
4
Puteți acri ciorba și cu altceva: borș, corcodușe, zeamă de lâmâie...
5
Adăugați moarea de varză spre sfârșitul preparării, pentru un singur clocot.