De cativa ani ne tot straduim sa ne revedem noi astia care am fost colegi in clasele I-VIII, adica din 1975-in clasa a- I-a si 1979- in clasa a-V-a. Unii am fost colegi opt ani de zile, altii mai putin ( exemplu eu, ca n-am stat pana in clasa a VIII-a, am plecat ''la pomul laudat''), altii au venit mai tarziu....pe locurile ''ramase vacante''' si tot asa, dar nu conteaza, important este ca intr-un final am reusit sa ne mobilizam. Intalnirea este pe 3 august 2021, intr-o marti cu toate ceasurile bune , in Floresti a lui Prahova, la Casa Yzo, fost Club Victoria Floresti, loc unde am urcat pe scena, la serbarile scolare, locul unde am vizionat filme si spectacole, un loc cu multa istorie.Astept cu emotie aceasta reuniune, asa ca m-am gandit ca sa-i indulcesc cu ceva bun ( zic eu, vedem ce zic si ei), mai ales ca urmeaza si ziua mea, asa ca impart si capra si varza, parca era si-un lup, nu mai stiu sigur, dar leoaice suntem mai multe...:))))))))))))))))))))))
Acum e acum, ca iar fac scurta la maini, trebuie sa scriu reteta .....:))))) fiind pe mai multe etape, pe parcursul a doua zile, am ceva de tastat, sper sa nu uit nimic...
Mai intai am inceput cu tortuletul in forma Silikomart, necesita mai mult timp.
Forma Silicomart, Magia Del Tempo :
1. Mouse de caise : Gelatina am pus-o la hidratat in apa rece. Intr-un castron de inox am pus gemul de caise, cele 3 galbenusuri si smantana, am omogenizat bine apoi am asezat castronul pe baie de abur, am amestecat continuu pana ce a inceput sa se infierbante bine( atentie smantana nu trebuie sa atinga punctul de fierbere ) . Am tras castronul de pe baia de abur si am adaugat gelatina hidratata, am amestecat bine apoi am turnat compozitia in forma, am dat forma la congelator pentru o ora.
2. Mouse de ciocolata neagra : M-am apucat de acest mouse dupa o ora de la primul mouse.Am pus gelatina la hidratat in apa rece. Intr-un castron de inox am pus ciocolata, cele 3 galbenusuri si smantana. Am asezat castronul pe baie de abur si am amestecat pana ce ciocolata a devenit lichida ( atentie smantana nu trebuie sa atinga punctul de fierbere ). Am tras castronul de pe baia de abur, am adaugat gelatina hidratata, am omegenizat. Am scos forma de la congelator, am turnat mouse-ul de ciocolata peste mouse-ul de caise, am ornat cu fragi congelati si am dat din nou forma la congelator, acum pentru cca 12 ore sau mai mult. Ca sa pot scoate din forma tortul, trebuie sa se congeleze foarte bine compozitiile.
Blat tort : Cat timp a stat la congelator mouse-ul de caise, am facut blatul. Cele 6 albusuri, ramase de la cele doua mouse-uri le-am mixat bine cu un praf de sare, apoi am adaugat zaharul amestecat cu amidonul si am continuat sa mixez pana am o bezea ferma. Alunele si migdale le-am maruntit, apoi le-am adaugat in bezea, la final am incorporat faina si cacao. Am tapetata cu hartie de copt tava de la aragaz si am intins compozitia in tava. Am dat tava la cuptorul preincalzit la 180 grade, fiind o foaie de blat nu foarte groasa se coace destul de repede, atentie - se sta cu ochii pe cuptor, sa nu ardem foaia. Am scos tava din cuptor, am pus apa rece pe blatul de lucru, am asezat hartia de copt cu foaia de blat coapta si cu ajutorul unui cutit cu lama lata am desprins foaia de blat. Apoi am decupat un blat cu diametrul de 28 cm. Blat ce l-am asezat intr-o forma de tort cu inel de silicon. De jur-imprejurul inelului de silicon am asezat folie acetata ( pentru siguranta, in caz ca tortul iesea mai inalt decat inelul de silicon).
Mouse de ciocolata alba: Am pus gelatina la hidratat. Intr-un castron de inox am pus ciocolata alba, cele 2 oua si smantana , am asezat castronul pe baie de abur si am amestecat continuu pana ce ciocolata a devenit lichida ( smantana nu trebuie sa atinga punctul de fierbere). Am tras castronul de pe baia de abur si am mixat cateva minute amestecul. Separat am topit pe baie de abur gelatina hidtarata, apoi am incorporat-o in mouse-ul de ciocolata alba. Acest mouse l-am turnat peste blat si am presarat fragi pe toata suprafata. Am bagat forma la frigider pana a doua zi.
A doua zi, dupa ce au trecut cel putin 12 ore in care tortul din forma silikomart a stat la congelator m-am apucat sa fac crema de mascarpone cu gem de caise.
Crema de mascarpone cu gem de caise : Smantana rece de la frigider am mixat-o bine pana am obtinut o frisca ferma, apoi am adaugat mascarponele si am mai mixat cca 5 min, la final am adaugat gemul de caise si am omogenizat. Gelatina am pus-o la hidratat in apa rece. Intr-un castron de inox am pus cele 8 galbenusuri impreuna cu zaharul, am amestecat bine, apoi am diluat cu lapte. Am asezat castronul pe baie de abur si am amestecat continuu cca 20 min. Am tras castronul de pe baia de abur si am incorporat gelatina hidratata, acest amestec obtinut l-am amestecat cu crema de mascarpone si frisca.
Asamblarea finala a tortului : Am scos forma silikomart din congelator si forma de tort din frigider. Am scos tortul din forma silikomart si l-am asezat in mijlocul formei de tort, peste care am turnat crema de mascarpone cu caise. Am bagat la frigider tortul pentru cca 4-5 ore. Am scos tortul de la frigider, am desfacut inelul de silicon si folia acetat si am ornat cu ciocolata topita si drajeuri conffeti. Maine urmeaza sectiunea perfecta( sper eu).
1
rabdare