Fasole cu ciolan

de oanapl in Porc, 4 Dec 2017 | 6929 vizualizari

 

reteta romaneasca
De ziua națională am pregătit o fasole cu ciolan, delicioasă, după o rețetă de pe blogul Savori urbane.

 

INGREDIENTE

  • 1 ciolan afumat cu os
  • 300 g fasole boabe uscată
  • sare
  • piper
  • boia dulce
  • 1 foaie de dafin
  • 2 - 3 linguri ulei
  • 2 cepe medii
  • 1 morcov
  • 1 roșie
  • 50ml suc de roșii
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Fasole cu ciolan:

Fasolea boabe uscată o pui la înmuiat în apă rece, pentru minim 8 ore (peste noapte). 
Așezi ciolanul întreg, cu os cu tot, într-o oală încăpătoare și îl acoperi cu apă rece (să treacă cu 2 degete deasupra lui) și îl pui la foc iute la fiert. Eu am folosit oala sub presiune și l-am fiert 30 de minute. Dezosezi și tai carnea (cu șoric cu tot) în bucăți potrivite. Apa în care a fiert ciolanul o păstrezi.

Între timp, pui la fiert fasolea înmuiată. O lași să clocotească 10-15 minute și îi schimbi apa de 2 ori. O scurgi de apă, o clătești și o pui din nou la fiert în apă rece.

Pui din nou fasolea în oală și torni peste ea zeama caldă în care a fiert ciolanul. Nivelul de lichid e cu 1 deget deasupra fasolei.
Cureți și toci ceapa, cureți roșia de coajă și o tai cubulețe, iar morcovul curățat și spălat îl dai pe răzătoarea mică. Într-o tigaie călești ceapa, morcovul și roșia în 2 linguri de ulei, la foc mic. Presari și un pic de sare care să ajute la înmuierea lor. Adaugi sosul de roșii și 2 polonice de zeamă de la ciolan. Torni peste fasole sosul de legume cu rosii și amesteci, apoi adaugi și bucățile de ciolan fiert și dezosat. Adaugi condimentele (sare, piper, boia dulce, foaia de dafin) și lași să fiarbă la foc mic până când fasolea a devenit moale, păstoasă. 

Servești fasolea cu ciolan cu murăturile preferate. Noi am servit-o cu gogoșari și conopidă și pâine proaspătă de casă.

 

 

TIPS-URI

1

Pont: o linguriță de bicarbonat de sodiu face minuni! Ea ajuta la gătirea celulozei din coaja boabelor de fasole și le înmoaie mai repede. Bicarbonatul se pune la primele 2 ture de fierbere, nu și la ultima.

Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole cu ciolan" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Desert cu caise si banane

pe 28.02 la 16:07

Mucenici moldovenești - Pufoși și buni de nu te mai saturi mâncând

pe 28.02 la 14:11

Șnițele crocante de porc în crustă aromată - Cea mai savuroasă rețetă de casă

pe 28.02 la 11:45

Ciulama de ciuperci - Rețeta gustoasă de post

pe 28.02 la 10:23

Brioșe cu banane și ciocolată - Desert ușor și delicios

pe 27.02 la 09:02

TOP
utilizatori

Rocsi

2238 puncte

Panacris

1837 puncte

RODIMUR

1195 puncte

mirela0911

1000 puncte

abstract01

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Iahnie de fasole cu carnat afumat, de porc