Desert prajitura Toblerone

de RODIMUR in Prajituri, 23 Noi 2020 | 4323 vizualizari

 

Pentru acest sfârșit de săptămână am făcut o prăjitură cu multă ciocolată, o prăjitură la care mă gândeam de mult timp și pe care am denumit-o după delicioasele tablete de ciocolată elvețiană pe care le-am folosit ca decor. Am făcut blatul cu o seară înainte, iar crema de ciocolată albă, cu unt și mascarpone am făcut-o a doua zi, după rețeta mea: https://www.bucataras.ro/retete/crema-de-ciocolata-alba-cu-mascarpone-si-unt-93792.html
Până să vină ciocolata de calitate din Cămara Bucătărașului, am folosit ciocolată albă din comerț, dar chiar și-așa, tot a ieșit o bunătate greu de refuzat. În plus, mi se pare frumos aspectul interesant al prăjiturii, cu piramidele de ciocolată albă, sau cu lapte, fiecare având gravată câte o literă din denumirea ei. Îmi place ca prăjiturile (și torturile) să nu semene între ele, să aibă fiecare un aspect diferit...
Din ingredientele de mai jos, după îndepărtarea marginilor, am avut 24 de prăjituri (tot atâtea câte ”piramide” de ciocolată aveam), cam câte 2 bucăți/porție.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 6 ouă
  • 150 grame de zahăr tos
  • 150 grame de făină albă
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 1 praf de sare extrafină
  • Pentru cremă:
  • 250 grame de ciocolată albă
  • 250 grame de mascarpone
  • 200 grame de unt (peste 80%)
  • 1 linguriță esență de vanilie (rom)
  • Pentru sirop:
  • 4 linguri de zahăr tos
  • 150 ml de apă
  • 1 linguriță de esență de rom
  • Pentru decor:
  • fulgi de ciocolată
  • 1 tabletă de ciocolată albă Toblerone
  • 1 tabletă de ciocolată cu lapte Toblerone
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Toblerone:

Mai întâi se face blatul, chiar cu o zi înainte, dacă este cazul. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează mai întâi cu un praf de sare, iar când încep să ia volum, se adaugă treptat zahărul tos și cel vanilinat, mixându-se întruna.

Când s-a adăugat tot zahărul și nu se mai simte, se adaugă pe rând gălbenușurile și la urmă se încorporează făina, puțin câte puțin, având grijă să nu ”cadă” compoziția.

Se toarnă compoziția într-o tavă dreptunghiulară prevăzută cu hârtie de copt (sau unsă cu unt) și apoi se dă la cuptor, la foc mediu, până ce crește și se rumenește frumos. Se verifică dacă s-a copt, cu o scobitoare și apoi se oprește focul de la aragaz și se mai lasă puțin tava cu blatul în cuptorul cu ușa întredeschisă. Apoi se scoate și se lasă să se răcorească de tot, după care se poate tăia în două foi similare.

Pentru prepararea cremei, se mărunțește ciocolata albă și se topește la bain-marie. Când s-a topit, se ia vasul cu ciocolata lichidă de pe foc și se lasă să se răcorească, amestecând totuși în ea, din când în când, pentru a nu face crustă.

Separat se mixează spumă untul moale cu crema de mascarpone și se adaugă o linguriță de esență de vanilie/rom. Apoi se încorporează această cremă, puțin câte puțin, în ciocolata topită și răcorită (dar nu răcită definitiv, ca să nu se solidifice din nou!) și se amestecă pentru omogenizare. Odată crema terminată, se dă la frigider, până ce se pregătesc celelalte.

Se face un sirop din 4 linguri de apă și 150 ml de apă. După ce fierbe 1-2 minute, se ia de pe foc și se lasă la răcit, după care se adaugă esență de rom/vanilie.

Blatul se taie orizontal în două foi similare și se însiropează foaia de la bază. Se unge foaia cu jumătate din cremă și se acoperă cu cealaltă foaie de blat, însiropată și ea, pe partea care se suprapune. Se unge și cea de-a doua foaie de blat, după care se taie marginile prăjiturii, de jur împrejur.

Se taie/rup ”piramidele” de ciocolată Toblerone și se presară fulgi de ciocolată pe toată suprafața prăjiturii. Se porționează prăjitura în 24 de bucăți pătrate, tot atâtea câte ”piramide” de ciocolată Toblerone sunt în cele două tablete.

Se decorează fiecare prăjitură cu o ”piramidă” de Toblerone și se dau la rece, până ce se termină.

TIPS-URI

1

Separați bine albușurile de gălbenușuri. În caz contrar, nu vor mai crește frumos.

2

Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei, așa că scoateți-le din timp de la frigider.

3

Folosiți unt cu un procent mare de grăsimi (peste 80%) pentru că acesta are mai puțină apă. Dacă totuși se taie crema și se alege lichidul, îndepărtați-l și apoi adăugați încă puțin mascarpone și amestecați. De aceea este de preferat să mai aveți în casă mascarpone, în afară de cel indicat în rețetă, în cazul unui eșec.

4

Nu adăugați esența în sirop, decât după ce s-a răcit. Nu tăiați blatul decât după ce s-a răcit complet.

5

Nu este obligatoriu să însiropați foile, dar dacă o faceți, prăjiturile vor fi mai fine, mai aromate, mai moi și mai delicioase. În plus, se vor putea porționa mai ușor.

6

Prăjitura Toblerone se decorează cu ”piramide” de ciocolată Toblerone.

7

Țineți prăjitura la rece, până ce se termină de mâncat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Toblerone" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

mihaelar63 1

23.11.2020, 23:06

O bucatica mica , as servi chiar si la aceasta ora ;D

RODIMUR 1

23.11.2020, 23:22

Te servesc cu drag, Mihaela... Mulțumesc frumos!

RODIMUR 1

24.11.2020, 10:47

Mulțumesc frumos, Mirela!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu foi din albusuri si crema de ciocolata