Eu le numesc pariziene Merisor. Se poate umple cu ce vreti voi: dulceata, nuci, ciocolata etc.
Umplutura:
Amestecam faina cernuta cu drojdia uscata, lasam la temperatura camerei pana amestecam laptele (lasam 2 linguri pentru uns) cu untul moale, zaharul, sarea intr-un bol, dupa care incepem sa incorporam in faina treptat: framantam cu ulei , dupa care mai adaugam din lapte. Framantam aluatul pana nu se lipeste de maini si se formeaza bule de aer. Aluatul nu trebuie sa fie tare!
Aluatul acoperim cu un prosop si lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. (30-40 min).
Intre timp pregatim umplutura: branza lasata la scurs peste noapte amestecam cu zaharul, coaja de lamaie si vanilie, dupa care incorporam bine cu ajutorul unui mixer si oul crud.
Din aluat am format 4 forme de cilindru si am taiat 20 felii (se poate taia si mai putine, asta insemnand ca parizienele vor fii mai mari).
Fiecare bucatica am intins cu sucitorul in forme de dreptunghi. Jumatate din dreptunghi am crestat fasii de cca 1 deget grosime.
Se umple fiecare bucatica de aluat in partea in care nu am taiat fasiile cu branza si incepem sa rulam pana ajungem la fasii. Fiecare fasie se ruleaza cu atentie peste partea umpluta.
Le asezam in tava tapetata cu hartie de copt si mai lasam 10 minute sa se odihneasca, le ungem cu 1 ou amestecat cu 2 linguri de lapte, dupa care le introducem in cuptorul fierbinte si le lasam pana se rumenesc.
1
eu le-am pastrat acoperite ermetic cateva zile si erau la fel de gustoase ca si in prima zi